Ποια πηγή laser να διαλέξω; Γυάλινη ή Μεταλλική;

Back to Νέα
laser κοπή

Πηγή laser
Εάν θέλετε να αποφασίσετε για την αγορά ενός laser μηχανήματος για κοπή και χάραξη υλικών τότε θα πρέπει να καταλάβετε και τις διαφορές μεταξύ μίας πηγής laser CO2 γυάλινης (DC) και μίας μεταλλικής (RF).
Ενα από τα πρώτα διλήμματα πριν την αγορά είναι η επιλογή του τι πηγή θα φοράει το μηχάνημα. Direct Current ή Radio Frequency.

Για να προχωρήσουμε, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πως δουλεύει μία πηγή laser κοπής και χάραξης.

Γυάλινη Πηγή Laser Direct Current (DC)

είναι πλέον η ποιό συνηθισμένη πηγή και είναι η λεγόμενη γυάλινη γιατί το εξωτερικό περίβλημα είναι από γυαλί. Μέσα σ’αυτόν τον γυάλινο σωλήνα λοιπόν υπάρχει ένα μίγμα από αέρια: διοξείδιο του άνθρακα CO2, ήλιο He, άζωτο N, υδρογόνο H και ξένο Xe. Μέσα σ’αυτόν τον σωλήνα περνάμε ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης. Αυτή η ενέργεια διεγείρει τα αέρια με άμεση ηλεκτρική εκκένωση. Η εκκένωση αυτή δημιουργεί μία ακτίνα φωτονίων laser η οποία αντανακλάται σε καθρέφτες που βρίσκονται μπρος και πίσω μέσα στον σωλήνα μέχρι να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ενέργειας. Τότε δημιουργείται μία υπέρυθρη ακτίνα συγκεκριμένου μήκους κύματος και συγκεκριμένου χρώματος, η οποία κατευθύνεται προς ένα μόνο σημείο και η οποία στη συνέχεια διαφεύγει από το ένα άκρο του σωλήνα. Αυτή η υπέρυθρη ακτίνα είναι αόρατη και αρκετά ισχυρή, ούτως ώστε εάν την κατευθύνουμε με καθρέφτες και την συγκεντρώσουμε με φακό σε ένα σημείο, μπορεί να κόψει ή να χαράξει το υλικό στο οποίο θα πέσει. Εγκυκλοπαιδικά η λέξη LASER προέρχεται από τα ακρωνύμια  Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (στα ελληνικά ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας)

πηγή LASER DC
πηγή LASER DC

 

Μεταλλική Πηγή Laser Radio Frequency (RF)

Ενας διαφορετικός τρόπος για να διεγείρουμε τα αέρια στο σωλήνα είναι μέσω ραδιοσυχνοτήτων Radio Frequency (RF). Αυτή την τεχνολογία διέγερσης την συναντάμε στην λεγόμενη μεταλλική πηγή  Η ραδιοσυχνότητα λοιπόν αυτή μεταφέρει την απαραίτητη ενέργεια στα αέρια της πηγής laser δημιουργώντα παλμούς με πολύ υψηλή συχνότητα. Τα ηλεκτρόνια των αερίων διεγείρονται κάθετα σε αντίθεση με την παράλληλη διέγερση της DC γυάλινης πηγής.

πηγή LASER RF
πηγή LASER RF

 

Αμεση σύγκριση γυάλινης και μεταλλικής πηγής laser

Εάν πρόκειται να αποφασίσουμε ποιά πηγή laser να “φορέσουμε” στο μηχάνημα που θα αγοράσουμε, είναι κρίσιμο να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μίας. Παρακάτω θα επεξηγήσουμε τα υπέρ και κατά των δύο τεχνολογιών.

  1. ΚΟΣΤΟΣ
    Η γυάλινη πηγή κατασκευάζεται από γυαλί και έχει τιμή περίπου 10% της μεταλλικής πηγής. Αυτό το πλεονέκτημα είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης τεχνολογίας στην κατασκευή και στο κόστος κατασκευής. ΥΠΕΡ: ΓΥΑΛΙΝΗ
  2. ΑΠΟΔΟΣΗ στην ΚΟΠΗ ΥΛΙΚΩΝ
    Και οι δύο πηγές κόβουν υλικά με πάρα πολύ υψηλή ποιότητα. Η ποιότητα κοπής στην άκρη του υλικού είναι αρκετά ίδια. Ομως επειδή η μεταλλική πηγή πάλλεται, σε μερικά υλικά παρατηρούμε μία μικρή αγριάδα και όχι γυαλάδα. Αυτό διακρίνεται πιο εύκολα σε ακρυλικά υλικά όπως το πλεξιγκλάς. Ομως αυτή η διαφορά ποιότητας στην κοπή είναι δισδιάκριτη στον κοινό χρήστη. ΥΠΕΡ: ΤΟ ΙΔΙΟ
  3. ΑΠΟΔΟΣΗ στην ΧΑΡΑΞΗ ΥΛΙΚΩΝ
    Η μεταλλική πηγή RF δημιουργεί ένα σημείο κοπής, μετά την συγκέντρωση από τον φακό, κατά πολύ μικρότερο της γυάλινης DC.
    Οσο πιο μικρό το σημείο της ακτίνας τόσο πιό καλή λεπτομέρεια υπάρχει στη χάραξη. Ετσι λοιπόν με την μεταλλική πηγή μπορούμε να έχουμε υψηλότερη λεπτομέρεια στη χάραξη. Πολλές εμπορικές εφαρμογές χάραξης δεν απαιτούν τόσο πολλή λεπτομέρεια.ΥΠΕΡ: ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ
  4. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
    Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι μεταλλικές πηγές αντέχουν 4-5 φορές περισσότερο χρόνο από τις γυάλινες. Αυτή η αντοχή μπορεί να μας κάνει να ξεπεράσουμε το αρχικό μεγαλύτερο κόστος τους. Επίσης μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας (περίπου 7.000 ώρες στις μεταλλικές, λιγότερο στις γυάλινες) τα αέρια μέσα στην πηγή “αδυνατίζουν” με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική ποιότητα κοπής από άκρη σε άκρη στο υλικό μας, με αποτέλεσμα να θέλουν, επαναγόμωση οι μεταλλικές και αλλαγή με νέα οι γυάλινες. Η επαναγόμωση της μεταλλικής πηγής κοστίζει 2-3 φορές το κόστος αγοράς της αντίστοιχης γυάλινης. ΥΠΕΡ: ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ

Καταλήγοντας στην αγορά Laser κοπής. Τι να επιλέξουμε; RF ή DC

Καταλήγοντας λοιπόν στην απόφασή μας, εάν συγκρίνουμε μία μεταλλική πηγή 100W RF με μία γυάλινη πηγή 100W DC, τότε εάν υποθέσουμε ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι ίδιοι, η ΙΣΧΥΣ είναι η ίδια. Η ισχύς είναι ισχύς. Ομως η μεταλλική πηγή RF συγκεντρώνει την ισχύ της σε μικρότερο σημείο. Η ποιότητα και σταθερότητα της μεταλλικής είναι καλύτερη. Μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην χάραξη έχουμε με την μεταλλική RF πηγή. Ομως όσον αφορά την ισχύ, μπορείτε να αγοράσετε πολλή περισσότερη ισχύ με μία γυάλινη πηγή DC.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, η χρήση για την οποία θέλετε να αγοράσετε το laser μηχάνημα, θα σας βοηθήσει να πάρετε την απόφαση.

Το πλεονέκτημα της Master Print & Cut Systems

Στην εταιρία μας, μπορούμε να σας προτείνουμε για αγορά και RF και DC laser. Η εμπειρεία μας και η μακρόχρονη γνώση του αντικειμένου, θα σας βοηθήσουν στην τελική σας απόφαση, που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας.
Η άμεση τεχνική εξυπηρέτηση μας θα σας βοηθήσει στην διάρκεια ζωής της επένδυσής σας.

Δείτε τα μηχανήματα laser της εταιρίας μας

Κοινοποιήστε στο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to Νέα